Tam adı İzel Çeliköz olan sanatçı, 29 Nisan 1969'da öğretmen bir ailenin çocuğu olarak Yalova'da dünyaya geldi. Birincilikle girdiği İTÜ Devlet Konservatuarı, Türk Müziği bölümünde kemençe eğitimi aldı ve 1993 yılında mezun oldu. Öğrenciliği sırasında 1991'de, İtalya'da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'na Türkiye adına katıldı. Öğrenimi sırasında para kazanmak için Maksim Gazinolarında kemençe çalıp, önemli assolistlere vokalistlik yapmaya başladı. Daha sonra da Çelik ile beraber barlarda ve kabarelerde programlar yaptı.

İzel, müzikseverler tarafından asıl Türk pop müziğini patlama zamanlarına denk gelen, Ercan Saatçi ve Çelik Erişçi ile kurdukları İzel-Çelik-Ercan grubu ile tanındı. Üçlünün 1992'de çıkardığı "Özledim" albümü, o yılın en çok satan çalışması oldu. Daha sonra grup, Çelik'in ayrılmasıyla ikili olarak kaldı ve İzel & Ercan adıyla yayınladığı "İşte Yeniden"le yoluna devam etti. İzel, 1993 senesinde "Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması"nda birinci oldu. İki yıl sonra da 1995'de ilk albümü "Adak"ı çıkardı. Albümdeki "Hasretim" adlı parça neredeyse o yılın şarkısı oldu. MGD tarafından "Yılın En İyi Kadın Pop Sanatçısı "ödülü ile beraber Hürriyet Altın Kelebek Ödülünü yine "En iyi kadın şarkıcı "sıfatı ile aldı.

Sanatçı, 1997 yılında Mustafa Sandal'ın müzik direktörlüğünü yaptığı "Emanet" isimli albümüyle yeniden gündeme geldi. Albümdeki özellikle sözü ve müziği Çelik'e ait "Kızımız Olacaktı" adlı parça ve İzel'in güzel yorumu çok geniş bir kitlenin beğenisini topladı. 1999'da çıkan, içindeki "Yok Yere" adlı parçayla uzun süre konuşulan albümler arasında kalan "Bir Küçük Aşk" ise 2000 yılında remixlenip İzel'in diğer hit şarkıları da eklenek yeniden yayınlandı. İzel, o yıl yine "En iyi kadın şarkıcı" ödülünün sahibi oldu.

Türkiye'nin en iyi kadın yorumculardan biri olarak kabul edilen İzel'in, "Bebek" adlı albümü, 15 Haziran 2001'de çıktı hayranlarının karşısına. 10 parçadan oluşan İzel'in bu albümündeki tüm şarkılarda Altan Çetin imzası yer aldı. Sanatçı, "Bebek" adlı albümünden iki yıl sonra da, 2003 yılının yaz aylarında "ŞAK" adlı albümünü piyasaya sürdü.