Athena Biyografisi



Hakan ve Gökhan Özoğuz biraderlerin sandıktan bozma cümbüşleriyle müzik yapma sevdasına kapıldıkları 1987 yılı Athena macerasının başlangıç noktası olarak kabul edilebilir aslında. O dönemde henüz 11 yaşında olan ve okul hayatından pek haz etmeyen Hakan ve Gökhan ex-Pentagram gitaristi Ümit Yılbardan gitar dersleri almak suretiyle tam gaz çalışmaya başladılar ve akabinde de Akmar Pasajı’na ilanlar asarak grubu tamamlayacak bas gitarist ve davulcu arayışına giriştiler. Çalışmalarını ilk etapta iki kişi devam ettiren Gökhan ve Hakan ilk yıllarda aralarına katılan birtakım arkadaşlarıyla stüdyo ve aletler kiralayarak takılmaya başladılar. Bu arada aralarına katılan insanların olayı hobi olarak görmesi ikilinin grup formatını yakalamalarını da engelliyordu. Müzik sevdalarının gelip geçici bir heves olmadığını bilen Hakan ve Gökhan tüm aksiliklere rağmen arayışlarını sürdürdüler ve nihayetinde Akmar Pasajı’nda tesadüfen karşılarına çıkan bir ilanla hem bir isim hem de grubu tamamlayacak bas gitarist ve davulcu bulmuş oldular. O dönemde D.R.I, S.O.D, Nuclear Assult, Slayer, Megadeth ve Metallica gibi gruplardan heyecan duyan grup 4 şarkıdan oluşan ve hardcore trash sound’lu ilk demolarını da kaydetmeyi başardılar. Fakat bas gitarist ve davulcu problemi halen devam etmekteydi. Grubun ilk ciddi kadrosu süregelen pek çok değişikliğin ardından nihayet 1990′da şekillenebildi, Gökhan ve Hakan, Turgay Gülaydın (davul) ve Asrın’ın (bas gitar) katılımıyla çalışmalara hız verdiler.
Söz konusu kadro ilk kez Bilsak Rock Cafe’de seyirci karşısına çıktı. Göztepe Parkı’nda Bulutsuzluk Özlemi ve Erkin Koray‘in alt grubu olarak çıktıkları konser ise Athena’yı yerel müzik ortamlarına tanıtan ilk ciddi etkinlik oldu. Bu sırada 7 şarkıdan oluşan demo “Punished Society” kaydedildi. Athena 14 Haziran 1992′de Türkiye’ye konser vermeye gelen ilk yabancı topluluklardan biri olan Alman thrash devi Tankard‘a alt grup olarak Bostancı Kültür Merkezi’nde sahne aldı. Başarılı performansıyla adından söz ettiren grup bu sayede adını daha geniş kitlelere ulaştırmayı da başardı.
1993′te thrash sound’lu ilk albüm “One Last Breath” piyasaya sürüldü. Albüm piyasaya sürülmeden kısa bir süre önce bas gitarist Asrın Tuncer gruptan ayrılmıştı. Albümdeki tüm baslar Hakan Özoğuz tarafından çalındı. Bu arada Asrın’ın yeri Ozan Karaçuha tarafından dolduruldu.

1994 yazı Athena tarihinde son derece önemli bir yerde duran ve gruba yeni kapılar açan bir dönem olarak bilinir. Bu dönemde Marmaris’te hizmet veren Barfendi adlı barda canlı müzik programına start veren Athena hardcore, punk ve ska ağırlıklı şovlarında Madness, Busters, The Specials, Bad Manners, Clash, RATM, The Cure ve Sex Pistols şeklinde uzayıp giden geniş bir yelpazeden oluşan play-list’leri ile öncelikle turistlerin ardından da İstanbul ve İzmir başta olmak üzere memleketin bilumum yerlerinden gelen seyircilerin kısa sürede ilgisini çekmeyi başardı. Bu sırada Istanbul gece hayatında Athena’nın namı değer Marmaris performansları dilden dile dolaşmaya başlamıştı, dolayısıyla İstanbul’a adim attıkları anda çeşitli barlardan teklifler almaya başlamaları şaşırtıcı olmadı. Söz konusu teklifleri değerlendiren grup haftada 3 gece Kemancı, Mandala ve Gitar gibi o dönemde Istanbul alternatif gece hayatinin nabzını tutan farklı mekânlarda çalmaya başladı ve seyirci kitlesini genişletmeye devam etti.

Bugün sadece anılarda yasayan ama dönemin müdavimleri için hala çok özel bir anlam ifade eden Captain Hook Bar macerası Athena ile birlikte 1995 yılında start aldı. Captain Hook gece hayatinin nabzını tutan Taksim yerine Harbiye’de konuşlanması ve alışıldık eğlence anlayışına ve klasik bar muhabbetlerine alternatif teşkil etmiş olması sebebiyle de özel bir yerde durur. Açıldığı ilk dönemde belli bir konsepti olmayan mekan Athena canlı programına start verdiği an itibariyle büyük yankı uyandırdı, grup şans eseri sahne aldığı ve ilk etapta Cuma gecelerinde seyirciyle buluştuğu mekanla kısa sürede özdeşleşti.
Athena sıradaki albümde yer alacak “Holigan”, “Skalonga” ve “Devam Boşver” gibi bestelerini de ilk kez Captain Hook döneminde oluşturmaya ve seyirciyle paylaşmaya başladı.
Holigan’ın çalışmaları 1997′de start aldı. Bu dönemde plak şirketleri Türkiye’deki dinleyici kitlesi için çok yeni bir tür olduğu için albümü yayınlamaya yanaşmıyorlardı. NR1 ise alternatif projelere sans veren bir plak şirketiydi dolayısıyla Athena’ya şans verildi ve şirketin ilk müzik projesi “Holigan” oldu. Albüm 1998 baharında piyasaya sürüldü ve galası Captain Hook’ta yapıldı. Albümden yayınlanan video’lardan biri olan “Tarlaya Ektim Soğan” ‘in çekimleri de yine Captain Hook’ta Athena’nın sahne aldığı Cumartesi gecelerinden birinde çekildi, mekanın atmosferi video’da birebir yansıtıldı.
Her güzelliğin bir sonu olduğu gibi Captain Hook’taki Athena gecelerinin de nihayete erdiği dönem geldi çattı. 1999′da sonlanan Athena programından kısa süre sonra Captain Hook da kapılarını kapattı.
Captain Hook macerası sonlanmıştı ama Athena için yeni bir sayfa açılmış “Holigan” albümü ülke çapında büyük yankı uyandırmayı başarmıştı. Plak şirketleri tarafından üretilen teorilerinin aksine ska sound’u Athena’nın şarkılarıyla ülkemizde büyük ilgi gördü ki bunun en bariz kanıtı albümle ayni adi tasiyan “Holigan” adlı şarkının sporla da özdeşleşerek bir mars misali yediden yetmişe ulaşmayı basarmış olmasıydı.
Athena 1999′da “Holigan” piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra geniş kapsamlı Türkiye turnesine start verdi. Turnenin önemli anlarından biri olarak kabul edilen İstanbul Açıkhava Konseri akabinde Athena Ali Samiyen Stadyumu’nda gerçeklesen ve kariyerlerinin en önemli performanslarından biri olan Rolling Stones konserinde alt grup olarak sahne aldi.
Aynı yıl yeni albüm çalışmalarına hız veren Athena anlaşmazlıklar sebebiyle NR1 İle yollarını ayırdı. “Tam Zamanı Simdi” ’99 Kasım ayında Üniversal etiketiyle piyasaya sürüldü. Athena’nın bu albümde sound’unu iyice oturttuğu ve kendilerine has bir üslup yarattıkları dikkat çekti. Albümün yayınlanışından hemen sonra Taksim Meydanı’nda gerçeklesen Milenyum Konseri’nde sahne alan grup yeni yili kutlayan binlerce kişiye unutulmaz anlar yaşattı. Söz konusu konser NTV ekranlarından canlı olarak yayınlandı.
Milenyum Athena’ya uğurlu geldi denebilir. Almanya’nın Köln şehrinde her yıl düzenlenen Popkomm Festivali’ne davet edilen Athena Alman seyircinin çoğunlukta olduğu etkinlikte başarılı bir performans sergiledi. Şehrin belli yerlerinde kurulan sahnelerde farklı grupların sahne aldığı festivalde Athena Beastie Boys gibi dünya çapında nam salan gruplarla es zamanlı olarak çaldı. Athena performansı Almanya’nın önde gelen radyo istasyonlarından biri olan WDR’ dan canlı olarak yayınlandı. Bu festivaldeki başarılı performansın akabinde Athena Almanya’dan yeni bir teklif daha aldi.
Yeni Almanya konserleri 2001 yılında bu kez 3 farklı şehirde gerçekleşti. Athena’nın bar programlarında şarkılarını icra ettiği ünlü Alman ska grubu The Fritz 3 konser boyunca Athena öncesi sahne aldi. Iki grup konserler esnasında birlikte performans sergileme şansına da ulaştılar. 3 konserlik Almanya turnesi akabinde öncü ska label’i Pork Pie Records Athena’yı Avrupa genelinde piyasaya sürülen “World Of Ska” adlı compilation serisinin 11. albümüne aldı. Athena söz konusu toplamaya “Holigan” albümünde yer alan “Devam Boşver” adlı şarkıyla katıldı.

Athena yeni albümü için son hızla çalışmalarına devam ediyor. Mart ayında stüdyo kayıtları başlayacak albüm, Pasaj Müzik etiketiyle piyasada olacak. Bu albümde Doğaç Titiz yerine Kurban’ın davulcusu Burak Gürpınar var. Kurban’ın albümü de yakında yine Pasaj Müzik’ten çıkmak üzere.
Athena kariyerinin önemli anlarından biri de ülkemizin marşı haline gelen ve büyük yankı uyandıran “12 Dev Adam” projesi oldu. Milli Takim için bir mars yazılmasını talep eden Basketbol Federasyonu Holigan ekolü dolayısıyla bu isin altından kalkabilecek en uygun ismin Athena olduğuna karar verdi. Alınan kararın ne kadar isabetli olduğu 12 Dev Adam’ın ülke genelinde yarattığı büyük yankı akabinde iyice anlaşılmış oldu. Şarkı ülkemizde olduğu kadar Avrupa’da da büyük yankı uyandırdı, Basketbol Milli Takimi’nin 2. geldiği Avrupa Şampiyonası’na katılan diğer Avrupa ülkelerinin basın organları 12 Dev Adam şarkısının takıma verdiği gazdan bahsetti. Milli Takim’in Avrupa Şampiyonasındaki başarısına büyük katkısı olduğu düşüncesiyle Basketbol Federasyonu Athena’yı ödüllendirdi ve gruba da bir kupa sundu. Bu arada 12 Dev Adam “Tam Zamanı Simdi” albümüne eklendi ve albümün yeni kopyaları piyasada bu formatta yer aldı.
Athena Avrupa Şampiyonasından sonra Dünya Şampiyonası için Amerika’ya doğru yol almadan önce ‘Macera’ adlı şarkıya video çekme kararı aldı. Video’nun Amerika’da çekilmesine karar verildi fakat 11 Eylül faciası sebebiyle söz konusu proje gerçekleştirilemedi.
2001 yılı sonlanırken Athena kadrosunda birtakım değişiklikler meydana geldi, gruptan ayrilan Ozan Karaçuha ve Turgay Gülaydın’ın yerine 2002 yılı basında yeni elemanlar Canay Cengen (bas) ve Doğaç Titiz (davul) Athena kadrosuna dâhil oldular ve yeni albüm çalışmalarına başlandı. Ancak başlangıçta ortada yeni albüme ait hiçbir materyal yoktu. Şubat ve Mart ayları ise gece gündüz stüdyoda geçti, Athena şimdiye kadar hiçbir albüm hazırlık döneminin bu kadar sancılı geçmediğini söylüyor. Söz konusu sıkıntıyı yeni şarkıların verdiği gazla geride bırakmayı başaran Athena Nisan ayında yeni albüm “Her şey Yolunda” ‘yi piyasaya sürdü. Albüm “Öpücük” video’su ile tanıtıldı. Grup daha sonra bu kez Dünya Şampiyonası sebebiyle Milli Takim ile birlikte Amerika’ya uçtu.
2003 yılı Athena için tam anlamıyla dolu dolu geçiyor. “Her şey Yolunda” albümünün geniş kapsamlı turnesi devam ederken grup bir yandan da kendi seçkilerinden oluşan yabancı şarkıları icra ettikleri “cover project” konseptli konserler verdi. Bu arada 2003′ün ilk aylarında dünya genelinde büyük rahatsızlık yaratan Irak Savası için ülkemizde Mor Ve Ötesi tarafından başlatılan ve grup tarafından yazılan “Savaşa Hiç Gerek Yok” şarkısıyla desteklenen savaş karşıtı projede pek çok müzisyenle birlikte Athena da yer aldı.
Son olarak Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu ve koreograf/yönetmen Beyhan Murphy tarafından Mayıs ayında sahneye konulan dev proje “SehirOrman” ‘da konuk müzisyen olarak yer alan Athena geçtiğimiz hafta sonu gerçeklesen H2000 Festivali’nin son gününde ana sahnede Starsailor öncesi sahne aldı. Festivalin en eğlenceli ve coşkulu anlarına imza atan Athena muhteşem performansıyla binlerce festivalciyi kendinden geçirdi.
Bu sıralarda Canay Cengen ile yollarını ayıran Athena, bundan sonra yoluna aralarına yeni katılan bas gitarist Ozan Musluoğlu ile devam etti. Athena yılın en büyük festivali Rock’n Coke ile turnesini tamamladı. Pet Shop Boys, Sugababes, Cardigans, Suede, Simple Minds, Dirty Vegas, Echo and the Bunnyman.. gibi birçok ünlü grup ve sanatçıyla bu festivalde ayni sahneyi paylaştı.
Ocak 2004′te Amsterdam ve Rotterdam’da 2 konser veren Athena Hollanda basınından büyük ilgi gördü.
15 Mayıs 2004′te TRT’nin teklifiyle Athena Türkiye’yi Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil etti. Türkiye’de yapılan yarışma bütün Avrupa’dan çok büyük takdir aldı. Athena pop müziğin etkin olduğu bu yarışmada farklı ve alternatif müzik tarzıyla çok beğenildi ve For Real isimli şarkısıyla 4. oldu. Tüm Avrupa basınının bu dönemde gözbebeği olan Athena, yarışmanın hemen ardından Almanya’da ve Yunanistan’da Üniversal tarafından For Real’i single olarak piyasaya sürdü.
Athena Türkiye’de de US isimli albümünü piyasaya çıkardı. ESC’nin ardından 22 Mayıs’ta Berlin’de düzenlenen Avrupa Türk Festivali’ne 100.000 kişinin önünde sahneye çıktı. Bu konser TRT’den de canlı olarak yayınlandı. Konserden sonra Almanya’nın en ünlü talk Show’u TV Total’e konuk olup, canlı performans yaptı.
26 Temmuz’da Üniversal Almanya US albümünü piyasaya çıkardı. Athena 2005 Nisan ayında çıkması düşünülen İngilizce albümünün hazırlıklarına başladı.
Karlsruhe ve Losheim’da 25 ve 26 Haziran’da Almanlar’in 20 yıllık punk rock grubu Die Aerzte ile 2 konser verdiler. Bu iki konserde toplam 25.000 kişinin önünde sahne aldılar.
Temmuz’da da sırasıyla Mannheim, Stuttgart ve Köln’de binlerce hayranlarına seslendiler. Ağustos sonunda yine Berlin’de ve hemen ardından da Amsterdam’da Uitmarkt Festival‘de ana sahnede yer aldılar. Kasım ayında Almanya turnesine çıkan Athena, Türkiye’ye döndükten sonra yeni albümlerinin çalışmalarına başladı. Yeni albüm çalışmaları sırasında Doğaç Titiz gruptan ayrıldı. Doğaç’ın ayrılmasından kısa bir süre sonra albüm çalışmalarında Burak Gürpınar‘la çalışmaya başlayan grup “Athena” ismini verdikleri albümlerini Haziran 2005′te piyasaya çıkardılar. Albümün prodüktörlüğünü Çağlar Türkmen, Süpervizörlüğü’nü ise Tarkan Gözübüyük yaptı. Haziran ayında 17 ili kapsayan “Fanta Gençlik Festivali’ne katılan Athena’yla turnede de çalan Burak Gürpınar Temmuz ayında kendi grubunun müzik çalışmalarına son vermesi kararıyla Athena’ya katıldı. 2006 projesi olarak İngilizce albümü hedefleyen Athena, bu albüm için de çalışmalara başladı.
İngilizce albümleri üzerinde çalışan grup özel bir müzik kanalının yılbaşı çekimleri için, kendi parçalarının yanı sıra bir cover parça da istemesiyle, sevdikleri parçaları toplamaya başladı. İlk gün hiçbir parçadan emin olmazlar, sabah uyandıktan sonra Gökhan’ın aklında Nirvana’nın “Breed” şarkısının melodisi döner ve hemen sözlerini yazar. Yılbaşı çekimi için istenilen cover “İT” albümünün doğuşuna güzel bir sebep olur. O kadar gerçek durmuştur ki yaptıkları, bu samimiyeti paylaşmaya karar verirler.
Efsane grup Nirvana’nın “Breed” parçasının “Köpek” olarak albümde yer alması için geçtiğimiz aylarda Amerika’ya demo kayıtlar gönderilerek Courtney Love’dan özel izin alındı. İzinlerin alınması için Onair stüdyolarında hücum kayıt olarak kaydedilen “Köpek” o haliyle İT albümünde yer aldı. Albümdeki diğer parçalar ise; 5 karış, Masum Kalamayız, Kayıp ve Yalan dır. 5 parçadan oluşan albüm E.P özelliği taşımakta.
İT albümündeki söz, beste ve düzenlemeler grubun kendisine ait. Köpek dışındaki tüm şarkılar Deneyevi stüdyosunda Mart ayında kaydedildi. Albümün prodüktörlüğünü ise Çağlar Türkmen üstlendi.
Athena grubu: Köpek’i yapmamızın sebebi bizim jenerasyonumuzu sansürsüz ifade eden Kurt Cobain ve Nirvana’dan beslenmemizdir! Cümlesi ile bu albümle ilgili misyonlarını da çok net ifade etmektedir.
Albümün ilk video klibi “Köpek” başarılı yönetmen Ketche tarafından Eski Sümerbank fabrikasında 40 kişilik ekip ile çekildi. 35 mm çekilen klibin en büyük özelliklerinden biri de, parçanın ve albümün samimiyetine uygun olarak, cast yerine grup elemanlarının arkadaşlarının yer alması. Klip tüm müzik kanallarında gösterilmeye başlandı.

0

Yorum Gönder